Aangepast zoeken
Volg en/of Like ons op Facebook of Twitter en blijf 24/24 actueel bij extreem weer.
 
Share to Delicious Share to Google 

De voorgaande jaren kwamen de onheilspellende voorspellingen van sneeuwrijke, koude, horrorwinters er in september begin oktober, zo ook dit jaar voor de aankomende winter 2013/2014 zijn er de eerste onheilsberichten.

"Koudste winter in 100 jaar voor Europa"

Lippen verschillende Duitse (Dominik Jung) , Amerikaanse (Joe Bastardi) en Russische meteorologen in koor.  In de Duitse pers werd al gewag gemaakt van een echte schokwinter 2013/2014.

Uit Nederland hebben we dan een voorlopige voorzichtige voorspelling van Piet Paulusma, die eerder gewag maakt van een te koude winter met veel schaatspret op natuurijs. Echte voorspellingen voor de winter 2013/2014 doet Piet P. liever aan de vooravond van de meteorlogische winter.

Lange termijnvoorspellingen zoals "koudste winter in 10 jaar in aantocht" of "winter 2013/2014 wordt een schokwinter" die elk jaar wel terugkomen, worden dan ook aanzien als het echte natte vingerwerk of prietpraat door gerenommeerde meteorologische personen uit verscheidene landen.

En de eigen voorspelling van weerstation Overijse luid : het wordt winter, het kan dus vriezen, sneeuwen, ijzelen, koud zijn en dooien. We nemen het winters seizoen dus zoals moeder natuur het ons zal voorschotelen.

Voorbereiding op winter en winterse neerslag

Met de winter voor de deur maakt ook weerstation Overijse zich op voor ijs, sneeuw en koude, altijd uitgaande van een worst case scenario :

 • Sneeuwschop wordt klaargezet op zijn vertrouwde winterse standplaats.
 • Strooizout wordt klaargelegd om de stoep en standplaats wagen ijsvrij te houden, indien nodig kan dit gebruikt worden om de stijloplopende weg waar het weerstation zich bevindt ook ijsvrij te maken, voor als de drukbezette strooidiensten niet op tijd kunnen langskomen en om ervoor te zorgen dat er niemand het rondpunt beneden binnen schuift.
 • Voorraad houtpellets aangevuld voor de verwarming tijdens de komende winter.
 • Winterbanden worden gemonteerd.
 • Dekentje in de wagen gestoken, je moet maar eens in panne staan.

België Oktober 2013

Oktober is de maand waarin gemiddeld de eerste vorst (temperatuur < 0 °C) gemeten wordt in België.  Zo valt de eerste dag waarop vorst gemeten wordt (in thermometerhut op 1.5 meter hoogte) op de Hoge Venen gemiddeld rond 20 oktober, in Rochefort is dit echter gemiddeld al rond 27 september. (Bron: KMI)

Oktober begon stilaan af te koelen in het begin van de 2de decade om daarna terug een opstoot van warmte te krijgen om er zelfs nog een warme dag uit te persen in het begin van de 3de decade, deze warme opstoot blijkt nog even stand te houden tot in de herfstvakantie België waarin we terug naar normale temperaturen voor de tijd van het jaar zullen terugvallen.

Oktober 2013 zal de geschiedenis ingaan als een warme maand (plusminus 1 tot 1,5 °C hoger dan gemiddelde maandtemperatuur) en ook de herfststorm "Christian" van 27/28 oktober zal in velen hun geheugen gegrift zijn. Op 31 oktober werd in extremis toch nog vorst gemeten in Buzenol (provincie Luxemburg) regio Bertrix-Aarlen, met name -1,5 °C in de ochtend.

Oktober is het ideale moment om :

- Winterbanden te laten plaatsen voor wie het nodig acht deze te hebben, vooraleer de grote drukte in de bandencentrales begint.

België November 2013

Als we het gemiddelde nemen van de dagen waarop de temperatuur te Overijse voor het eerst onder NUL gaat voor de aankomende winter, en dit van de voorbije 3 jaar (2010 (27 november),2011 (21 oktober) en 2012 (27 oktober)), zouden we statistisch gezien uitkomen rond  4 november. (enkel goed voor personen die van statistieken houden natuurlijk).  Deze statistiek kunnen we al op onze buik schrijven en kan naar de vuilbak verwezen worden, in de volledige herfstperiode 2013 werd geen vorst gemeten (in thermometerhut) in het centrum van het land.

 • 5 november 2013 : Rond 15 Hr waren er meldingen van regen vermengd met smeltende sneeuw rond regio Signal de Botrange.
 • 10 november 2013 : Rond 9 Hr in de ochtend was er sneeuw waar te nemen op de webcam van Mont Rigi (Hoge Venen) die zelfs als een dun dekentje de Hoge Venen voor enkele uren toestopte om langzaam dezelfde dag nog terug weg te smelten.
 • 20 november 2013 : Een buienzone zorgde hoofdzakelijk voor smeltende sneeuw en in de late avond voor sneeuw die tegen de ochtend van 21 november terug al gesmolten was, behalve in het Zuiden van het land waar tot 10 cm sneeuwdek werd opgemeten.
 • Eind november konden de Hoge Venen af en toe genieten van een half wit landschap dat al snel terug wegsmolt.

De Sneeuwverwachting en voorspelling winter 2013/2014

De kansberekeningen op winterse neerslag voor de winter worden 2 tot 4 maal per dag berekend door de verschillende weermodellen, we hopen onderstaande gegevens minstens 2 x daags te verversen met de nieuwste informatie.

December 2013

Voorlopig nog steeds geen vorst te bespeuren geweest in het centrum van het land (wel al kantje boortje), zowel in het KMI station te Ukkel als te Overijse bleef de minimumtemperatuur totnogtoe steeds boven 0, maar niet getreurd records zijn daarmee nog niet gebroken.  Zo werd de eerste vorst in het jaar 2000 te Ukkel (KMI) pas opgemeten op 22 december, en in het 1984 werd de eerste vorst te Ukkel (KMI) pas gemeten op 29 december. (Nog een eindje te gaan eer we aan deze datums uitkomen natuurlijk).

 • 2 december 2013 : verschillende kranten en websites beginnen te berichten over sneeuw op Sinterklaas. Daarna werd deze berichtgeving door diverse kranten en meteorologische instaties omgezet naar een NoordWesterstorm waar mogelijk winterse sneeuwval kon opzitten. Resultaat op de ochtend van Sinterklaas, geen vlokjes in geen enkel schoentje in België.
 • 6 december 2013 : De NoordWesterstorm hebben we gekregen met de hoogste waterstanden sinds 1953 tot gevolg.  In de avond wel een verdwaalde melding van een verdwaalde sneeuwvlok in de regio Zonhoven gespot op Facebook.
 • 7 december 2013 : In de ochtend was het ten Zuiden van Samber en Maas lichtjes wit, gedurende de dag alles terug weggesmolten.

Resultaat 1ste wintermaand : op wat lichte nachtvorst gedurende enkele dagen na, werd de winter in december vervangen door een fluittoon van de wind. 

Januari 2014

Halfweg van het winterseizoen en ja hoor, voorlopig kunnen we spreken van een "horrorwinter", voor de winterliefhebbers met een gemiddelde temperatuur die voorlopig bijna het dubbele is van de normale gemiddelde wintertemperatuur. Voor het overige hebben we voorlopig op wat natte witte dekjes gedurende enkele uren op de hoogste toppen van België enkel al heel wat stookonkosten uitgespaard (wat ook niet mis is natuurlijk : alle voordelen hebben nadelen, en alle nadelen hebben immers voordelen).

2/3 meteorologisch winterseizoen is voorbij gevlogen met heel wat wind, hoge temperaturen (gemiddeld na 2 maand winter 5.8 °C tegenover 3.6 °C normaal voor ganse winter), met veel moeite 11 vorstdagen, en bloeiende bloemen en bomen her en der. De ware "HORRORWINTER voor de winterliefhebber" voorlopig.

Februari 2014

Koudste maand van het jaar (normaal gezien toch) februari achter de rug .... Tja, niks, noppes, nada van winter te bespeuren in de verste verte voor Vlaanderen.  Op de hoogste toppen van de Ardennen hebben ze tenminste nog een open sneeuwdekje gezien, maar ook daar zullen de wintersportcentra steen en been klagen na deze tot nog toe "horrorwinter voor winterliefhebbers".  Ah misschien komt er nog iets in het begin van de meteorologische lente, net zoals vorige jaar toen we een bijzonder frisse lente te verwerken kregen.

Maart 2014

Eerste decade maart voorbij en wat voor één, veel te warm met recordtemperaturen met warme dagen tot gevolg. Maar wat gebeurde er vorig jaar in maart 2013 terug.

Ook toen een eerste decade van maart  met mooie hoge temperaturen en nadien kregen we zelfs nog 2 ijsdagen, 18 vorstdagen en 11 sneeuwdagen te verwerken.  Maar dit jaar niet zo, zoals al de gehele winter veel te hoge temperaturen.  De gemiddelde temperatuur in maart kwam zelfs 2.2 °C hoger te liggen dan de normale gemiddelde temperatuur in maart.  Met veel geluk hebben we nog 4 vorstdagen mogen optekenen in de Druivenstreek waarvan 2 met net 0.0 °C. Al bij al hebben we dus een echte "horrorwinter" voor de winterliefhebbers achter de rug.

Voor het klimaatoverzicht van de winter 2013/2014 verwijzen we jullie graag door naar het klimaat tijdens de winter 2013/2014 te Overijse. Op winters gebied niet iets om over naar huis te schrijven, maar we nemen het weer zoals het ons aangeboden wordt natuurlijk.

>>>>> Actuele sneeuwhoogte België en Nederland winter 2013/2014 <<<<<

>>>>> Help de sneeuwhoogtekaart 2013/2014 actueler en correcter te maken, klik hier <<<<<

>>>>> Foto's winter 2013/2014 <<<<<

 

Volg de laatste actuele winterontwikkelingen op de voet en live via sociale media
Volg weerstation Overijse op facebook like Volg weerstation Overijse op Google+

Sneeuwverwachting Europa

Sneeuwverwachting Europa komende 24 uur

Sneeuwverwachting en sneeuwhoogtegrens Europa komende 24 uur.

Op bovenstaande kaart is te zien waar er de komende 24 uur sneeuw wordt verwacht aangeduid met de kleurencode en de sneeuwhoogtegrens voor sneeuwval (de zwarte lijnen en cijfers geven de sneeuwgrens aan in meter).

Sneeuwverwachting Europa komende 2 dagen

Sneeuwverwachting en sneeuwgrens Europa komende 48 uur

Op bovenstaande kaart is te zien waar er de komende 2 dagen sneeuw wordt verwacht aangeduid met de kleurencode en de sneeuwhoogtegrens voor sneeuwval (de zwarte lijnen en cijfers geven de sneeuwgrens aan in meter).

Sneeuwverwachting Europa komende 3 dagen

Sneeuwverwachting en sneeuwhoogtegrens voor Europa de komende 3 dagen

Op bovenstaande kaart is te zien waar er de komende 3 dagen sneeuw wordt verwacht aangeduid met de kleurencode en de sneeuwhoogtegrens voor sneeuwval (de zwarte lijnen en cijfers geven de sneeuwgrens aan in meter).

Gerelateerde winter artikels op andere websites :

© 2009-2015 weerstation Overijse | all rights reserved
Weerstation Overijse kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor beslissingen genomen aan de hand van gegevens op onze website, check bij (aankomend) noodweer, ook altijd de site van het KMI.

Op 26 mei 2012 trad de Europese cookiewetgeving ter bescherming van de privacy in de elektronische communicatie in voege.

Ook weerstation Overijse maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring van de website en de website zelf te verbeteren. Meer informatie over de cookies die gebruikt worden op weerstation Overijse en hoe ze te beheren, uit te schakelen en/of te verwijderen, bekijk je best eens onze privacy policy (versie 16/06/2013).

Ik ben op de hoogte van de cookies gebruikt door weerstation Overijse, en weet hoe deze te beheren, uit te schakelen en/of te verwijderen.

EU Cookie richtlijnen